Eαρινή Ισημερία: Το φαινόμενο και οι Παραδόσεις που την συνοδεύουν.

της Ευλαμπίας Τσιρέλη

 

Το φαινόμενο


Ως ισημερία αναφέρεται η στιγμή κατά την οποία ο Ήλιος διασχίζει τον ουράνιο ισημερινό. Στη συγκεκριμένη στιγμή ο Ήλιος μεσουρανεί κατακόρυφα στον ισημερινό της γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές κάθε χρόνο (περίπου στις 20 Μαρτίου και στις 22 Σεπτέμβριου). 

Το όνομα "ισημερία", προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "ίσος" και "ημέρα", ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, "equinox" προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα), καθώς κατά την ισημερία, η νύκτα και η ημέρα έχουν περίπου το ίδιο χρονικό μήκος.

Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.

Η παράδοση, η θεά και τα αυγά


Οι Κέλτες, λαός που τίμησε με το παραπάνω το φαινόμενο της ισημερίας, ονόμαζαν αυτή τη μέρα Alban Eiler, που σημαίνει Φως της Γης. Θεωρούσαν την πρώτη μέρα της Άνοιξης ιερή και μαγική στιγμή, καθώς επίσης και μέγα εορτασμό της θαυματουργής ισορροπίας της φύσης και της ζωής και του κύκλου της ανανέωσης.   

Κατά την εαρινή ισημερία πίστευαν ότι ο νεαρός θεός Ήλιος γιορτάζει τον ιερό του γάμο με τη νεαρή θεά που φέρνει την άνοιξη, η οποία ξυπνά από τον βαθύ χειμωνιάτικο ύπνο της. Αυτή τη θεά τα Γερμανικά φύλα την ονόμαζαν Ostara και οι Σάξονες Eostre. Ήταν η θεά της γονιμότητας, της άνοιξης και της αυγής. Πολλοί πιστεύουν ότι από το όνομά της προέρχεται και το αγγλικό Easter (Πάσχα).

Σε πολλούς λαούς, η γιορτή της άνοιξης συνοδευόταν με την διακόσμηση και την βρώση αυγών, που αποτελούσαν πάντα σύμβολο ανανέωσης της ζωής ή την κατοικία της ψυχής. 

Το αυγό, το σύμβολο της Eostre συμβόλιζε την ολότητα και τη γονιμότητα. (Η γυναικεία ορμόνη οιστρογόνο-estrogen, επίσης, οφείλει την ονομασία της στη θεά). Ο κρόκος του αυγού συμβόλιζε τον ηλιακό θεό, ενώ το ασπράδι του την «λευκή θεά», όπως επίσης συνήθιζαν να αποκαλούν την Eostre. Αυγά προσφέρονταν στη γη για να διασφαλίσουν τη γονιμότητα και την πλούσια σοδειά.

Το βάψιμο και η διακόσμηση των αυγών που συνηθίζουμε το Πάσχα, αποτελεί άλλη μια εξέλιξη αρχαίων εθίμων που ταξιδεύουν και μεταλλάσσονται στους αιώνες. 

Ο λαγός του Πάσχα (Easter Bunny) που είναι μια μορφή που πιο συχνά συναντούμε στη Δύση, αποτελεί και πάλι ένα εξελιγμένο σύμβολο του Παγανισμού, καθώς, παραδοσιακά, οι θεές μεταμορφώνονταν σε λαγούς αφού ο λαγός θεωρούνταν ιερό ζώο, λόγω της γονιμότητάς του αυτή την περίοδο.

Θάνατος και Ανάσταση

Ο μήνας Μάρτιος, ως μήνας της εαρινής ισημερίας, έχει λάβει πολλές ιδιότητες και τιμές. Μεγάλοι πολιτισμοί τοποθέτησαν την αρχή του έτους κατά τον μήνα Μάρτιο, όπως οι Ρωμαίοι και οι Πέρσες, ενώ σε άλλους ο Μάρτιος έχει συνδεθεί με την ανάσταση αρχαίων θεών που είχαν να κάνουν με την ανανέωση του ετήσιου κύκλου, όπως ο Άττις, ο Άδωινις, ο Όσιρις και ο Διόνυσος, αλλά και γυναικείες θεότητες, όπως η Ινάννα και η Ιστάρ. Όλοι/ες τους παραδοσιακά πέθαιναν και ξαναγεννιόνταν κάθε χρόνο, συμβολίζοντας την αναγέννηση της φύσης. 

 
Μέσα στον Μάρτιο λοιπόν, μπορούμε να φυτέψουμε σπόρους, να φροντίσουμε τη γη, να καθαρίσουμε το πνεύμα μας και το σώμα μας και να ετοιμαστούμε για μια γόνιμη χρονιά, γεμάτη σοφία, αγάπη και καθαρότητα ψυχής και σώματος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τσιγγάνοι, οι αιώνιοι ταξιδευτές.

Τα Στοιχειά της Σαμοθράκης

Οδοιπορικό στην Άνω Σκοτίνα. Οι τοιχογραφίες της Κόλασης.