Οι 10 κορυφαίες πόλεις του μέλλοντος όπως τις γνωρίσαμε σε διάσημες ταινίες.
|
1. METROPOLIS (1927) (σκην. Fritz Lang) Φωτογραφία: Ronald Grant Archive |
1. Η Μητρόπολη του Λανγκ αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό μοντέλο, στο
οποίο στηρίχτηκαν πολλές φουτουριστικές πόλεις του κινηματογράφου. Επιβλητικοί ουρανοξύστες,
εναέριες λεωφόροι
που ενώνουν τα κτίρια,
τρένα που κινούνται πολλά μέτρα πάνω από το έδαφος και περίεργα οχήματα. Μια πόλη, ωστόσο, που
αποτελεί μια ουτοπία του 21ου αιώνα μόνο για την ελίτ, που έχει τη δυνατότητα
να ζει μακριά από το έδαφος. Στο έδαφος και στο υπέδαφος ζουν οι απλοί εργάτες,
οι προφανώς, "δίχως μέλλον" άνθρωποι.
|
2. ESCAPE FROM NEW YORK (1981) (σκην. John Carpenter) Φωτογραφία: Allstar/Cinetext/MGM |
2. Στη Νέα Υόρκη του Κάρπεντερ σε αυτή την δυστοπική ταινία επ. φαντασίας, το έγκλημα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και πλέον οι αρχές αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Έτσι, γύρω από την πόλη κατασκευάζεται ένα τείχος, ενώ μια 24ωρη περίπολος φυλά την περίμετρο. Η πόλη μετατρέπεται σε μια χωματερή εγκλημάτων και η εικόνα της ιδανικής Νέας Υόρκης καταρρίπτεται μαζί με το σύμβολό της, το Άγαλμα της Ελευθερίας που έτσι κι αλλιώς πολύ συχνά στον κινηματογράφο εμφανίζεται να βομβραδίζεται ή να γκεμίζεται.
|
3. LOGAN’S RUN (1976) (σκην. Michael Anderson) Φωτογραφία: Ronald Grant Archive |
3. Το σκηνικό διαδραματίζεται σε μια προστατευμένη πόλη στον μετα-αποκαλυπτικό κόσμο του 2274. Μοιάζει με άκρως ιδανικό, διασκεδαστικό μέρος να ζήσει κανείς, ιδιαίτερα στην ηλικία 20-30, καθώς εκεί βασιλεύουν τα πάρτι, τα ξενύχτια, η ανεμελιά και η πολυτέλεια. Το θέμα είναι ότι για κάποιο λόγο οι νέοι δολοφονούνται μόλις φτάσουν την ηλικία των 30. Κάποιοι καταφέρνουν να δραπετεύσουν και καταλήγουν στην ερημωμένη και ερειπωμένη Ουάσιγκτον, όπου αντικρίζουν την πραγματικότητα.
|
4. BLADE RUNNER (1982) (σκην. Ridley Scott) Φωτογραφία: Allstar/Cinetext/Warner Bros |
4. Λος Άντζελες 2019. Μια τρομακτική μεγαλούπολη που κατοικείται από "αντίγραφα" ανθρώπων, τέλεια, αλάθητα, πειθαρχημένα αντίγραφα, των οποίων τα "πρωτότυπα", δεν έχουν άδεια να μπουν στην πόλη. Ειδικοί αστυνομικοί που ονομάζονται Blade Runners τους καταδιώκουν. Η κολοσσιαία πόλη βάλλεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τρομερές καταιγίδες τις νύχτες και το έγκλημα είναι κι εδώ αποτελεί έντονο χαρακτηριστικό.
|
5. ALPHAVILLE (1965) (σκην. Jean-Luc Godard) Φωτογραφία: British Film Institute |
5. Η Alphaville είναι μια πόλη σε έναν μακρινό πλανήτη που αποτελεί ένα μακάβριο μέρος, υποκείμενο στηην Ουργουελιανή καταστολή και στον έλεγχο του νου από τον τυραννικό ηγέτη που δεν είναι αλλος από ένα υπολογιστή, τον Alpha 60. Η πόλη αυτή ωστόσο δεν έχει τα χαρακτηριστικά που έχουμε συνηθίσει στις πόλεις των επ.φαντασίας τανιών. Αυτό οφείλεται στο ότι γυρίστηκε στο Παρίσι του 1960. Έτσι, υποτίθεται ότι αποτελεί το ενδο-γαλαξιακό αντίγραφο της Γαλλικής πρωτεύουσας.
|
6. THINGS TO COME (1936) (σκην. William Cameron Menzies) Φωτογραφία: ITV/REX |
6. Το Everytown αποτελεί τη Βρετανική πόλη-πρότυπο της αστικής τέχνης. Ένα ευχάριστο μέρος του οποίου την εξέλιξη παρακολουθούμε μέσα από έναν πολύχρονο πόλεμο που διαρκεί τα έτη 1940-2036, όταν και καταλήγει σε ένα δυστοπικό μετα-αποκαλυπτικό χάος. Οι κάτοικοι είναι πλέον διεφθαρμένοι, ματαιόδοξοι και γενικά η πόλη αυτή είναι άλλη μια πόλη-παράδειγμα προς αποφυγή για το μέλλον.
|
7. AKIRA (1988) (dir. Katsuhiro Otomo) | | |
7. Νέο Tokyo, 2019. Αυτή η τιτάνια πόλη μοιάζει με γιγάντιο ρομπότ. Χτίστηκε για να υποκαταστήσει το Παλιό Tokyo που καταστράφηκε από μια τεράστια έκρηξη. Η πόλη είναι ταυτόχρονα μια ραγδαία ακμάζουσα, με υψηλή τεχνολογία, κατασκευή, αλλά και λίγο αναρχική και παράξενη, στο κατώφλι της κατάρρευσης, με εκκολαπτομενες περίεργες πνευματικές δυνάμεις. Σίγουρα πάντως αποτελεί ένα συναρπαστικό μέρος για να κατοικήσει κανείς στο μέλλον.
|
8. SLEEPER (1973) (σκην. Woody Allen) Φωτογραφία: Ronald Grant Archive |
8. Το Greenwich Village το έτος 2173 είναι ένα αλλόκοτο μέρος. Η αστυνομία του 22ου αιώνα εφαρμόζει πλύση εγκεφάλου στους πολίτες. Ένας έξυπνος όμως ιδιοκτήτης καταστήματος υγιεινών τροφών, ο οποίος είναι κρυογενετικά κατεψυγμένος από το 1973, ξυπνά στο νέο αυτό κόσμο του μέλλοντος όπου πρέπει να πολεμήσει εναντίον των δυνάμεων της πλύσης εγκεφάλου. Ο μελλοντικός κόσμος που παρουσιάζεται στην ταινία είναι γενικά ευχάριστος, με ωραία αρχιτεκτονική, καλόγουστη διακόσμηση και ικανοποιητική μαζική συγκοινωνία. Βασικό χαρακτηριστικό των πόλεων είναι τα Orgasmatrons, ηλεκτρομηχανικές συσκευές που εγγυώνται απόλυτη σεξουαλική ικανοποίηση.
|
9. MINORITY REPORT (2002) (σκην. Steven Spielberg) |
9. Washington 2054. Μια αλλόκοτη και εντελώς αποπροσανατολισμένη πόλη, με τη διαφθορά καλά κρυμμένη πίσω από την φαινομενικά τέλεια οργάνωσή της. Δύο παράξενοι προφήτες, χαρισματικοί άνθρωποι που κρατούνται δέσμιοι στην ουσία, προβλέπουν εγκλήματα για λογαριασμό της αστυνομίας. Σε αυτό το περιβάλλον κυριαρχεί έντονα ένας παράξενος συνδυασμός του πνευματικού στοιχείου με την υπερβολικά προηγμένη τεχνολογία, κάτι που τελικά προκαλεί έντονες συγκρούσεις. Η πόλη τιτάνια, με οχήματα που κινούνται κάθετα κατά μήκος των κτιρίων, νέα είδη ναρκωτικών και απόλυτη αποξένωση των ανθρώπων μεταξύ τους.
|
10. BABELDOM (2013) (σκην. Paul Bush) |
10. Babeldom.
Ίσως η πιο παράξενη πόλη του μέλλοντος. Βρίσκεται παντού και πουθενά και δεν αναφέρεται ποτέ κάποιο συγκεκριμένο σημείο. Με μια πρώτη ματιά, μέσα από μια πυκνή ομίχλη, είναι η Βαβέλ, όπως την φαντάστηκε ο Breughel στο έργο του Tower Of
Babel. Έπειτα ο Bush διαμορφώνει μια πόλη φτιαγμένη από αποσπάσματα πραγματικών πόλεων που με ψηφιακή επεξεργασία δίνουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα.Οι αναφορές στη Βαβέλ και στη ματαιοδοξία και τέλος καταστροφή των ανθρώπων, έχουν ενδιαφέρον όταν μιλάμε για πόλεις του μέλλοντος εξάλλου.
Όπως και να' χει, οι πόλεις του μέλλοντος και μάλιστα ενός δυστοπικού μέλλοντος, θα περιέχουν μεγεθυσμένα τα χαρακτηριστικά των σημερινών πόλεων (έγκλημα, σεξ, ρομπότ, χρήμα, διαφθορά, εξουσία) αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς. Στο χέρι μας είναι να μετατρέψουμε την δυστοπία, όχι σε ουτοπία, αλλά σε ευτοπία. Αλλά αυτό ίσως να αποτελεί άλλο ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας... Ευλαμπία Τσιρέλη
(Πηγή http://www.theguardian.com/cities/gallery/2014/jan/29/future-cities-in-film )
Επιτρέπεται η ηλεκτρονική αναδημοσίευση μόνο εφόσον
αναδημοσιευτεί το πλήρες κείμενο, με ξεκάθαρη απόδοση στη συγγραφέα Ευλαμπία Τσιρέλη, μαζί με σύνδεσμο στην παρούσα σελίδα.
Απαγορεύεται κάθε είδους έντυπη αναδημοσίευση.
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Καλή συνέχεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να μην χρειαστει να ζησω σε καμια απο αυτες...
ΑπάντησηΔιαγραφή