Το παρεκκλήσι των οστών - Capela dos Ossos


της Ευλαμπίας Τσιρέλη


Το παρεκκλήσι Capela dos Ossos, ή το παρεκκλήσι των οστών, βρίσκεται δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου στην μεσαιωνική πορτογαλική πόλη Evora. Κατασκευάστηκε τον 16 αιώνα με πρωτοβουλία ενός φραγκισκανού  μοναχού που ήθελε να τονίσει την ματαιότητα αυτού του κόσμου. Η επιγραφή στην είσοδο το λέει ξεκάθαρα: 
Nós ossos que aqui estamos pelos vossos esperamos, δηλαδή,  Εμείς τα κόκαλα που είμαστε εδώ, περιμένουμε τα δικά σου.




Τον 16ο αιώνα, στην Evora υπήρχαν περίπου 43 νεκροταφεία που είχαν καταλάβει πολλά στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης. Τότε οι αρχές αποφάσισαν να καταστρέψουν κάποια από αυτά. Μπροστά στον κίνδυνο να εκταφούν όμως και τα κόκαλα 5.000 μοναχών η εκκλησία αποφάσισε να μεταφέρει τα λείψανα στο παρεκκλήσι για να σώσει τις ψυχές τους.




Οι μοναχοί που ζούσαν στο παρεκκλήσι βρήκαν καλύτερη την ιδέα να τοποθετήσουν τα λείψανα στους τοίχους αντί να τα κρύψουν πίσω από κλειστές πόρτες. Πίστευαν ότι οι επισκέπτες αντικρίζοντας τα οστά θα καταλάβουν πόσο κοντά είναι ο θάνατος και θα καταλάβουν ότι ζουν σε ένα πρόσκαιρο υλικό κόσμο.




Η εκκλησία είναι ένα αριστούργημα όπως μπορείτε να δείτε και σίγουρα φτιάχτηκε με πολύ μεράκι και αγάπη. Η ομορφιά μπορεί να βρίσκεται παντού…




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τσιγγάνοι, οι αιώνιοι ταξιδευτές.

Οδοιπορικό στην Άνω Σκοτίνα. Οι τοιχογραφίες της Κόλασης.

Τα Στοιχειά της Σαμοθράκης