Oι μούμιες που «ουρλιάζουν»



της Ευλαμπίας Τσιρέλη

Oι μούμιες που «ουρλιάζουν» είναι αναμφίβολα από τις πιο τρομακτικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Το 1886, ο Gaston Maspero, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, μετά από μια ανασκαφή όπως πάντα έβγαλε κάποιες μούμιες από τις σαρκοφάγους τους, τις ξετύλιξε και άρχισε να κρατά βαρετές σημειώσεις,  όταν ήρθε αντιμέτωπος με ένα ασυνήθιστα απλό κουτί ταφής. Σε αντίθεση με τους βασιλείς τους οποίους μελετούσε  στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, αυτό το συγκεκριμένο κουτί δεν έδινε καμία πληροφορία ως προς την ταυτότητα του εσωτερικού του. Το ακόμη πιο περίεργο ήταν ότι το σώμα ήταν τυλιγμένο σε ασκούς, κάτι που υποδηλώνει ότι θεωρούνταν ακάθαρτο από τους αρχαίους Αιγυπτίους.


 Όταν τελικά ο Gaston αποκάλυψε το σώμα, διαπίστωσε ότι τα χέρια και τα πόδια του πτώματος ήταν δεμένα για κάποιον άγνωστο λόγο. Και καθώς προχώρησε με τα μάτια του προς το πρόσωπο της μούμιας, αντίκρισε ένα στόμα ορθάνοιχτο με την κραυγή σχεδόν να ακούγεται.


Από τα παράξενα καλύμματα λοιπόν, το ανοιχτό στόμα και τα δεμένα χέρια, οι ειδικοί θεώρησαν ότι το θύμα (που ονόμασαν Άγνωστος Άνθρωπος Ε) είχε δηλητηριαστεί και είχε θαφτεί ζωντανό.  Ωστόσο η επιστήμη προχώρησε και βρέθηκαν και άλλες μούμιες στην πορεία, η μελέτη των οποίων κατέρριψε τις θεωρίες περί βασανισμού. Αλλά κι έτσι να ήταν, ένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να ουρλιάζει για τόσην ώρα πριν τον θάνατό του ώστε να μείνει σε αυτή την έκφραση πεθαίνοντας.

 Η εξήγηση λοιπόν του ανοιχτού στόματος ήταν τόσο απλη: Αν η σιαγόνα δεν δεθεί για να κλείσει κατα τη διαδικασία της μουμιοποίησης, τότε ανοίγει κατά την αποσύνθεση του σώματος, δημιουργώντας την όψη της μόνιμης κραυγής.

Εξάλλου δεν χρειάζονται περίεργες θεωρίες θανάτου για αυτές τις μούμιες... Είναι αρκετά τρομακτικές κι εντυπωσιακές από μόνες τους.

Επιτρέπεται η ηλεκτρονική αναδημοσίευση μόνο εφόσον αναδημοσιευτεί το πλήρες κείμενο, με ξεκάθαρη απόδοση στη συγγραφέα Ευλαμπία Τσιρέλη,  μαζί με σύνδεσμο στην παρούσα σελίδα. Απαγορεύεται κάθε είδους έντυπη αναδημοσίευση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τσιγγάνοι, οι αιώνιοι ταξιδευτές.

Οδοιπορικό στην Άνω Σκοτίνα. Οι τοιχογραφίες της Κόλασης.

Τα Στοιχειά της Σαμοθράκης