Ούρος. Η χαμένη (;) φυλή των Άνδεων.


Οι Ούρος (Uros) είναι μια φυλή παλαιότερη των Ίνκας, που ζουν σε σαράντα δύο τεχνητά πλωτά νησιά στη λίμνη Τιτικάκα, στο Περού και τη Βολιβία. Αποκαλούν τους εαυτούς τους Lupihaques = Γιοι του Ήλιου και θεωρούνται απόγονοι των αρχαίων Ούρος, που είναι η πρώτη μεγάλη εθνική ομάδα που εγκαταστάθηκε στις Άνδεις, ενώ η προέλευση και την καταγωγή τους αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας σε πολλούς ακαδημαϊκούς κύκλους.


Σύμφωνα με τον μύθο, οι Ούρος κατάγονται από μια χιλιετή πόλη και τους ανήκει το νερό και η λίμνη (Τιτικάκα). Πιστεύουν ότι έχουν μαύρο αίμα, διότι δεν νιώθουν το κρύο.

Παρά το γεγονός ότι οι Ούρος σήμερα μοιράζονται κοινές καταγωγές με τους γύρω πληθυσμούς των Άνδεων, έχουν διατηρήσει τη δική τους αποκλίνουσα γενετική καταγωγή τους, καθώς και τον πολιτισμό και τα έθιμα. Ωστόσο η προέλευση των γονιδίων τους αποτελεί αντικείμενο διαμάχης. Σύμφωνα με ορισμένους ανθρωπολόγους , οι Ούρος είναι απόγονοι των πρώτων αποίκων του οροπεδίου των Άνδεων). Οι Ούρος του Περού (οι ομιλούντες τη διάλεκτο Uruquilla) ισχυρίζονται εδώ και πολλά χρόνια ότι κατάγονται  από τους αρχαίους Ούρος.


«Η χρονική στιγμή της ανθρώπινης εγκατάστασης στην περιοχή του οροπεδίου των Άνδεων είναι ένα από τα μεγάλα μυστήρια της παγκόσμιας οδύσσειας είδους μας - μια τεράστια και σε μεγάλο υψόμετρο πεδιάδα που φαίνεται εντελώς αφιλόξενη, έχει προφανώς έχει καλλιεργήσει ένα σύνθετο πολιτισμό εδώ και χιλιετίες», δήλωσε ο Spencer Wells , διευθυντής του Genographic Project και National Geographic Explorer -in - Residence .

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι έχουν ισχυριστεί ότι οι Ούρος εξαφανίστηκαν πριν από πολύ καιρό και ότι οι νέοι νησιώτες έχουν επαναφέρει μια αρχαία κληρονομιά , προκειμένου να προσελκύσουν τουρίστες και να λάβουν ειδική αναγνώριση και δικαιώματα για τη χρήση των φυσικών πόρων της Τιτικάκα.


Τώρα, μια νέα γενετική έρευνα υπό την ηγεσία της κοινοπραξίας του Genographic Project δείχνει μια ξεχωριστή καταγωγή για τους πληθυσμούς των Ούρος του Περού και της Βολιβίας που προηγήθηκε της άφιξης των Ισπανών κατακτητών και μπορεί να χρονολογείται πίσω στην πρώιμη κατοίκηση του οροπεδίου των κεντρικών Άνδεων πριν από περίπου 3.700 χρόνια. Τα πορίσματα αυτά προέκυψαν από τη σύγκριση των γενετικών καταγωγών των Ούρος με οκτώ πληθυσμούς ομιλούντες την διάλεκτο Aymara , εννιά την Κέτσουα και δύο την Arawak - από τη δυτική περιοχή της Νότιας Αμερικής.


Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια να περιοριστούν κάποιες περιπτώσεις ρατσισμού που έχουν υποστεί οι Ούρος, οι οποίοι συχνά κατηγορούνται ότι έχουν εφεύρει την αρχαία αυτή καταγωγή, προκειμένου να επωφεληθούν των πόρων της Τιτικάκα.



-http://titicacaperu.com/classic_uros.html

Επιτρέπεται η ηλεκτρονική αναδημοσίευση μόνο εφόσον αναδημοσιευτεί το πλήρες κείμενο, με ξεκάθαρη απόδοση στη συγγραφέα Ευλαμπία Τσιρέλη,  μαζί με σύνδεσμο στην παρούσα σελίδα. Απαγορεύεται κάθε είδους έντυπη αναδημοσίευση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τσιγγάνοι, οι αιώνιοι ταξιδευτές.

Οδοιπορικό στην Άνω Σκοτίνα. Οι τοιχογραφίες της Κόλασης.

Τα Στοιχειά της Σαμοθράκης